Élt már át igazán kínzó, heves fogfájást? Ha igen, nyilván élénken emlékszik rá. Talán Ön is eljutott arra a pontra, amikor a fájdalmat már elviselhetetlennek érezte, és azzal a felkiáltással lépett be a legközelebbi fogászatra, hogy húzzák ki a sajgó fogat, de azonnal!

Dióhéjban a kezelésről

 • A gyökérkezelés célja, hogy megszüntesse a fog belsejében, a fogbélben keletkezett gyulladást és megmentse a fogat.
 • A gyökérkezelés összetett, nagy szakmai tudást, komoly precizitást és magas színvonalú technológiát igénylő beavatkozás.
 • Az egyik legrettegettebb fogászati beavatkozás, de a körülötte keringő tévhitek, például, hogy fájdalmas, nem igazak. A modern és hatékony fájdalomcsillapító módszereknek hála a beavatkozás fájdalommentesen, legfeljebb minimális kellemetlenségek mellett elvégezhető.
 • A fogbél gyulladását az esetek döntő többségében kezeletlenül hagyott, előrehaladott szuvasodás okozza. Ha az első jeleknél szakemberhez fordulunk, a szuvasodás egy egyszerű töméssel megállítható.
 • Bár a gyökérkezelt fog, mivel a tápanyagellátását szolgáló ereket tartalmazó pulpát eltávolítottuk belőle, nem él, de akár önállóan, akár töméssel, betéttel vagy koronával megtámogatva esztétikailag és funkcionálisan is megállja a helyét.

Van olyan módszer, amivel igen súlyos állapotú fogakat is megmenthetünk úgy, hogy az a beavatkozás után (közel) teljes értékűen funkcionáljon. Ez a – méltatlanul rosszhírű – gyökérkezelés. 

Mikor kell a fogat gyökérkezelni?

Van, hogy a problémákat a gyökerüknél kell megfogni; ez igaz a fogakra is.A fogszuvasodás a fog felszínén, a zománcon alakul ki, de ha kezeletlenül hagyjuk, egyre mélyebb rétegekbe hatol, eléri a dentint, végül a fogbelet (pulpa). A lágyrész, amely a fogat ellátó ereket és a fogakat beidegző idegszálakat tartalmazza, a behatoló baktériumok toxinjaitól begyullad, elfertőződik. A gyulladás miatt nyomásnövekedés jön létre, ám mivel a fog nem tud tágulni, a kialakult duzzanat szűk helyre korlátozódik. Így egyrészt elzárja a vérereket, a szövetek elhalását okozva ezzel, másrészt nyomja az idegeket; ezért érzünk intenzív fájdalmat, ami csak a fog megnyitásával csökkenthető. Ha a fertőzést nem szüntetjük meg, a gyulladás tovább terjedhet, megtámadhatja az arcüreget, akár az állkapocsra is ráhúzódhat, csonthártyagyulladást eredményezhet. A gócos fog számos, a szájüregen túlmutató egészségügyi panaszt is okozhat, fejfájást, bőrbántalmakat, hajhullást, ízületi vagy szívizomgyulladást, urológiai és belgyógyászati panaszokat. Érdemes tehát az első tünetek esetén (fogfájás, érzékenység, a fog felszínén megjelenő apró pöttyök, foltok, szájszag) azonnal orvoshoz fordulni. 

Egyéb indikációk

A fogbélig (pulpa) hatoló szuvasodáson túl a fizikai trauma hatására megsérült, illetve a hő- és kémiai ingerek által károsított és esetleg elhalt fogakat is szükséges lehet gyökérkezelni. De van, hogy csak ezzel a módszerrel szüntethetők meg a rendszeres fogcsikorgatás, éjszakai szorítás, vagy a harapási anomáliákból eredő kóros terhelés miatt kialakult gyulladások is, illetve néhány esetben fogpótlás előtt is szükséges lehet gyökérkezelés. 

A fogmegtartó terápia sokkal kifizetődőbb, mint a foghúzás, ami ugyan gyors és viszonylag egyszerűen kivitelezhető megoldás lehet, ám a keletkezett hiány negatív hatásai miatt előbb-utóbb mindenképp fogpótlásra, implantátumbeültetésre lesz szükség. Ez pedig már komolyabb, hosszadalmasabb és költségesebb eljárás, mint a gyökérkezelés.  

Melyek a fogbélgyulladás (pulpitis) tünetei?

Kezdetben különböző ingerekre (édes, savanyú ízek, csokoládé, hideg, meleg) hirtelen lép fel éles fájdalom, amely az inger megszűntével elmúlik, legalábbis alábbhagy. Ebben a stádiumban a kiváltó ok megszüntetése és gyógyszeres tömés készítése után van esély arra, hogy a fog megtartja vitalitását.
A kóros elváltozás előrehaladtával már spontán, leginkább éjszaka jelentkező, akár több órán át tartó tompa, lüktető, sugárzó fájdalmat érzünk. A fog ráharapáskor érzékeny. A folyamat ekkor már visszafordíthatatlan, a fog megmentésének egyetlen módja a gyökérkezelés.

Hogyan történik a beavatkozás?

 1. A pontos diagnózis érdekében röntgen- vagy CT-felvételt készítünk.  
 2. A nagy precizitást igénylő kezelés során fúrással megnyitjuk a fogbélüreget, eltávolítjuk a fertőzött, szétesett vagy elhalt szöveteket, Amikor látható az üreg alja, fel tudjuk tárni a gyökércsatorna-bemeneteket. A csatornákat speciális, apró méretű műszerekkel átjárhatóvá tesszük. A fogbélüreget és a feltárt gyökércsatornákat fertőtlenítjük, mechanikus és kémiai tisztítással baktériummentessé tesszük. Ez a sikeres kezelés legfőbb feltétele, hiszen ha kórokozó marad az érintett területen, újra és újra fellángol és krónikussá válik a gyulladás.
 3. Amikor a csatornák baktériummentesek, a környező szövetek megnyugodtak, a gyulladás lelohadt, a fog panaszmentes, elvégezzük a gyökértömést, amikor is speciális tömőanyaggal véglegesen és hermetikusan lezárjuk a fogüreget, hogy elejét vegyük az esetleges újrafertőződéseknek. 
 4. A kezeléssorozat akkor zárul le teljesen, amikor sor kerül a gyökérkezelt fog koronai részének újraépítésére. Ez az anyagveszteség mértékétől függően töméssel, betéttel vagy koronával történik. Az ily módon megtámogatott, preparált fog még sokáig, akár egy életen át jó szolgálatot tehet. 

Mint minden más beavatkozás, a gyökérkezelés is helyi érzéstelenítésben zajlik, tehát akár teljesen fájdalommentes is lehet. A kezelt terület megnyugvásáig a fog még kissé fájhat, diszkomfort érzést okozhat, de ez fájdalomcsillapítóval enyhíthető. Ha ez egy héten túl is fennáll, jelezze kezelőorvosának!

A precízen, gondosan kivitelezett gyökérkezeléssel megszüntethető a fájdalom, a gócbetegség és duzzanat, továbbá elkerülhető a foghúzás!

Mi a sikertelen kezelés oka?

Bár a gyökérkezelések az innovatív kivitelezési gyakorlatoknak hála magas sikerességi rátával bírnak, előfordul, hogy kudarcot vall az eljárás. Ha az egyedi lefutású, rendkívül bonyolult anatómiai képletű, túl szűk vagy túl görbe csatornák feltárása nem sikerül teljes mértékben, akkor a kitisztításuk sem lesz tökéletes, az ott maradt baktériumok tovább szaporodnak, a gyulladás krónikussá válik. Gyulladást eredményez az is, ha a fedőtömés nem zár megfelelően és a gyökércsatornába ismét baktériumok jutnak. Ilyen esetekben a kezelést meg kell ismételni. Ha a kezelést jól felszerelt rendelőben tapasztalt szakember végzi, a szövődmények esélye minimális. 

Innováció

Az endodoncia az elmúlt évek egyik legdinamikusabban fejlődő fogászati területe, korszerű anyagokkal és innovatív műszerekkel dolgozhatnak a magas szakmaiságot képviselő fogászatok, így az Azurdent is. Például a feltárt csatornák átjárhatóvá tételét, tágítását rendelőnkben már nem kézi erővel, hanem speciális gépi gyökértágítóval végezzük. A reciprok készülékkel olyan esetek (az átlagosnál bonyolultabb anatómiájú gyökerek kezelése) is megoldhatók, melyek manuálisan nem. A gépi gyökértágítás gyorsabb, ugyanakkor alaposabb és precízebb munkát tesz lehetővé, ami jelentősen megnöveli a kezelés sikerének esélyét. 
Szakembereink pontosan, gyorsan, fájdalom okozása nélkül,rendkívül magas (90% fölötti) sikerességi aránnyal végzik ezeket a meglehetősen összetett beavatkozásokat! Fontos ugyanakkor hangsúlyoznunk, hogy az eredményesség nem csak rendelőnk technikai felszereltségén, orvosaink tudásán és elhivatottságán múlik, szükséges – mind a kezelés alatt, mind utána – a páciens együttműködése is! 

Az együttműködő páciens:

 • az adott kezelési időpontokban megjelenik.
 • betartja a kezelőorvos utasításait, például, hogy az ideiglenes gyökértöméssel fedett fogat kímélni kell, terhelni tilos.
 • megfelelően ápolja fogait, részt vesz a kontroll röntgenfelvétel készítésével egybekötött ellenőrzésen, és rendszeresen aláveti magát a professzionális fogtisztításnak. Erre azért van szükség, mert a gyökérkezelt fogak is szuvasodhatnak, fogkövesedhetnek.

Elkerülhető a gyökérkezelés?

Igen, a szuvasodás egy bizonyos, a zománcot vagy dentint érintő stádiumáig, amikor a károsodott rétegek eltávolításával és a keletkezett üreg betömésével kezelhető a helyzet. Ám ha a baktériumok okozta gyulladás eléri a fogbelet, csak a gyökérkezelés oldja meg a problémát. Ezért nem érdemes várni, a szuvasodás első jeleinél szakemberhez kell fordulni! 

Van, amikor nem végezhető el a gyökérkezelés?

Bizonyos súlyos, krónikus betegségek fennállásakor, olyan kiterjedt foganyaghiány esetén, ami lehetetlenné teszi a gyökérkezelt fog rekonstrukcióját, illetve fogágybetegség miatt kilazult fogaknál más megoldást választunk, vagy, ha lehet, elhárítjuk a kezelést ellehetetlenítő problémákat és elvégezzük a beavatkozást.  

Bejelentkezem

Dekoráció Dekoráció