A fejlett nyugat-európai országokban is kevesen mondhatják el magukról, hogy egyetlen foguk sem hiányzik. Sokan hajlamosak – pláne, ha nem a mosolyzónában van, vagy „csak” egy fogat érint – legyinteni a problémára, pedig már a szóló foghiány is komoly esztétikai, szociális, lelki és egészségügyi következményekkel járhat, az életminőség romlását eredményezheti. Az idő múlásával a hiányos fogsor átrendeződése, az íny és a csontállomány sorvadása miatt egyre nehezebb az eredeti állapot helyreállítása.

Dióhéjban a kezelésről

  • A foghiány az élet minden területére negatív hatással lehet, ezért mielőbbi pótlása feltétlenül kívánatos.
  • Az implantáción túl számos egyéb módszer is minden szempontból kielégítő megoldást ad a foghiány orvoslására.
  • A felnőttkori fogvesztés egyik leggyakoribb oka a kezeletlenül hagyott fogágybetegség, ínygyulladás.
  • Ma már fémmentes anyagokból is készülnek erős és esztétikus fogművek, ezek közül is kiemelkedik a cirkónium.
  • A sikeres végkifejlet záloga a szoros együttműködés orvos, fogtechnikus és páciens között.
  • A fogpótlások is gondos otthoni ápolást és rendszeres dentálhigiéniai kezelést igényelnek, ellenőrzésük félévente, évente ajánlott.

Hogyan pótolható a hiány?

A foghiány pótlásának legkorszerűbb módja az implantátumbeültetés. De mi van akkor, ha valamilyen ok – szájhigiéniai gondok, anatómiai adottságok, elégtelen csontmennyiség, kontraindikáló alapbetegségek, a csontpótló műtéttől való félelem, anyagi megfontolás – miatt a fogászati implantáció nem kivitelezhető? 

Szerencsére akkor sincs minden veszve, hiszen a fogak pótlására számtalan módszer áll rendelkezésünkre, melyek közül nem egyet már akkor is alkalmaztunk, amikor az implantológia még gyerekcipőben járt. A tudomány fejlődésének köszönhetően ezek a hagyományos, régóta ismert metódusok is megújultak, modernizálódtak.

Melyiket válasszuk?

A számos módszer és lehetőség közül mindig az adott helyzetben legoptimálisabbat választjuk. A döntést befolyásolja a páciens életkora, fizikai állapota, pszichés terhelhetőségének mértéke, anyagi lehetőségei, de elsősorban szájüregének, fogainak állapota, a foghiány kiterjedése, fennállásának időtartama. A lényeg, hogy végül mindenki a személy szerint neki legmegfelelőbb pótlást kapja!

Funkcionalitás és esztétika

A fogak funkcionalitását (rágás, az orca tartása, stb.) már régebben is többé-kevésbé visszaadták a hagyományos fogpótló eljárások, mára pedig a természetes fogakhoz közelítő alkalmazhatóság alapkövetelménnyé vált. Mivel a fogak esztétikai restaurálása forradalmi fejlődésen esett át az elmúlt néhány évben, egy-két évtizedben, így a szakemberek napjainkban már a fogak tökéletes szépségének elérését is megcélozzák, sőt megvalósítják! Így maradéktalanul helyreállhat a páciens sérült önbecsülése, magabiztossága.

A fogvesztés okai

A felnőttkori fogvesztés egyik leggyakoribb oka a kezeletlenül hagyott fogágybetegség: emiatt kiemelt jelentősége van az egyéni szájhigiéniának, a rendszeres fogkő-eltávolításnak és fogorvosi ellenőrzésnek, amennyiben szükséges, parodontológiai kezelésnek. Az időben elkezdett, megfelelő kezelés segítségével a kóros elváltozások megállíthatók, a fogak megtarthatók.

Fogpótlások

Implantátum vagy saját fogak esetén:

Korona

Nagymértékben sérült, eltört, kiterjedten szuvas fogak helyreállítására, illetve szóló foghiány pótlására alkalmazzuk. A korona, amit a meglévő természetes foggyökér vagy, implantáció esetén, a beültetett műgyökér tart, az íny felett sapkaszerűen beborítja az adott fogat/előkészített fogcsonkot, illetve az implantátumfelépítményt.

Híd

A korona speciális verziója: több egymás melletti koronát egyben készítünk el, így összefüggő pótlást, hidat kapunk. Ez a legjobb megoldás, amikor egy vagy több egymás melletti fog hiányzik. Ha nincs implantátum, a híd a hiányt határoló fogakon rögzül.

A koronák, hidak anyaga

A koronák és hidak különféle anyagokból készülhetnek, de alapvetően két típusra bonthatók: fémbázisúak és fémmentesek.

Fémalapú

A fémkerámia korona a leggyakrabban alkalmazott típus. A fogfelszínnel érintkező váz fémből készül, ami időtálló, terhelhető. A leplezésre porcelánt használunk, aminek színe hozzáigazítható az eredeti fogak árnyalatához, így természetes hatású mosolyt érhetünk el vele. Ez a megoldás fémallergiásoknál nem alkalmazható. További hátránya, hogy idővel, az íny visszahúzódásával, szürke csík jelenhet meg az íny és a fogkorona határán.

Fémmentes

A fémmentes koronák préselt kerámiából vagy cirkóniumból készülnek, melyek szövetbarát sajátosságuk miatt nem allergizálnak. A cirkónium a jelenleg leginnovatívabb anyag, keménysége megegyezik a fémekkel, viszont fényáteresztő tulajdonsága miatt alkalmazásával a fogakéhoz hasonló esztétikai eredmény érhető el. 

Ha nincs implantátum vagy saját terhelhető fog:

Részleges foghiány esetén – Kombinált fogpótlás

Ha nincsen elegendő saját ép, terhelhető fog, és az implantátum sem jön szóba, akkor a kombinált fogpótlás ideális megoldást jelenthet. Elkészítése sok időt vesz igénybe, hiszen összetett és bonyolult fogtechnikai munkának számít. Ebben az esetben a fogakra korona készül, amelyhez különböző finommechanikai rögzítő elemekkel (pl. csúsztató) kapcsolódik a kivehető rész.

Teljes foghiány esetén – Kivehető protézis

Ha az implantátum bármilyen ok miatt kontraindikált, akkor megfelelő, az életminőséget a fogatlansághoz képest jelentősen javító megoldást nyújt a kivehető műfogsor.
A régi típusú részleges és teljes protézisek mind esztétikában, mind funkcionalitásban távol álltak az optimális megoldástól, de az új típusú, modern anyagokból és innovatív eljárással készített műfogsorok természetes hatásúak, jól megtámasztják az arc izmait és az ajkat, így kitöltik a fogatlanság miatt beesett arcot. A műfogsor elkészítése nem jár komolyabb szájsebészeti beavatkozással, ezért az eljárás fájdalommentes és gyors. Színe, formája, a harapás magassága és pozíciója egyénre szabott, ezáltal jól illeszkedik. A korábban kiterjedt vagy teljes fogatlanságtól szenvedő, önbecsülést vesztett páciens énképe jelentősen javul, ahogyan életminősége is.

A kezelés menete

A fogpótló eljárások menete és időtartama függ a választott megoldástól, de az alaplépések megegyeznek.

1. Konzultáció, állapotfelmérés

Az eredményes kezelés titka a minden körülményt és igényt figyelembe vevő precíz fogászati tervezés.
A fogpótlás technikájának kiválasztásánál döntő, ám nem egyedüli tényező a páciens fogainak, szájüregének állapota. A mindenre kiterjedő szakvizsgálat mellett felmérjük, hogy a páciens akár kezelési időben, akár költségekben, akár pszichésen mit vállal, mik az esztétikai igényei, a hosszú távú elvárásai. Az állapotfelmérésen szerzett információk, valamint az elkészült panorámaröntgen vagy CT eredményének ismeretében személyre szabott kezelési tervet/terveket készítünk. Elmagyarázzuk, hogyan zajlik a kezelés, mire számíthat időben, költségekben, illetve milyen végkimenetelben bízhat a páciens. Amennyiben a beavatkozáshoz szükséges optimális állapot eléréséhez elengedhetetlen, egyéb kezeléseket – fogkő-eltávolítás, szuvas fogak tömése – is elvégzünk.

2. Az eljárás

A kezelés menetét meghatározza, hogy koronát, hidat, illetve részleges vagy teljes kivehető pótlást alkalmazunk-e. Legyen szó bármilyen eljárásról, a fogpótláshoz mindenképpen többszöri találkozás szükséges, valamint szoros együttműködés orvos, fogtechnikus és páciens között.

3. Kontroll

A fogpótlás behelyezése után néhány héttel tartunk egy kontrollvizsgálatot. Ha mindent rendben találunk, a továbbiakban félévente, évente várjuk vissza kontrollra a pácienst.

A fogpótlások ápolása, gondozása

A fogpótlások nem szuvasodnak, ám elégtelen szájhigiénia esetén könnyen begyulladhat a fogágy, az íny, illetve romlásnak indulhatnak a megmaradt saját fogak. Fontos a kielégítő otthoni szájápolás, valamint a rendszeres, félévente/évente kivitelezett dentálhigiéniai kezelés, hiszen lepedék bármilyen, a szájüregben található kemény felszínen meg tud tapadni, így a fogtömésen, művi pótláson is!
A körültekintő szájápolás jelentősen növeli a fogpótlás élettartamát és segít a szájüreg egészségének fenntartásában.

Bejelentkezem

Dekoráció Dekoráció