Ha érvényesülni akarunk az élet bármely területén, igényességet, fiatalos lendületet, életerőt szeretnénk sugározni, nem legyinthetünk, sok egyéb mellett, fogaink állapotára sem. Sőt, arra a legkevésbé! Egy kócos frizura, egy kevésbé divatos ruha, néhány plusz kiló akár szexi is lehet, de a hibás, rossz állapotban lévő, elszíneződött fogsor soha nem lesz az! Szerencsére a fogászaton belül egyre inkább teret hódító esztétikai eljárásoknak köszönhetően ma már szinte minden álmunk valóra válhat, ami a mosolyunkat illeti. Igen, a hófehéren csillogó fogsor is!

Dióhéjban a kezelésről

 • A fogfehérítést legtöbbször kozmetikai céllal kérik pácienseink, de szakmai szempontból is indokolt az alkalmazása például a fogpótló eljárások előtt, illetve fogszabályozás után.
 • A kezelést csak szuvasodásoktól mentes fogazat és egészséges fogíny esetében végezzük el.
 • A kezelés megkezdése előtt professzionális fogtisztítás szükséges.
 • Az eljárás legfeljebb átmeneti fogérzékenységet, esetleg fájdalmat okozhat.
 • Az eljárás rendszeresen alkalmazva is biztonságos, a fogat egyáltalán nem károsítja.
 • A hosszú távú ragyogás elsősorban a páciens életmódján múlik.

A fogfehérítő eljárás általános jellemzői

Ha belevágunk egy fogászati kezelésbe, többféle elvárással tesszük. Legyen fájdalommentes, hatékony, biztonságos, megfizethető, és feltétlenül hozzon gyors, ám hosszú távra szóló, látványos változást.

Mi a legjobbat akarjuk nyújtani pácienseinknek, ezért olyan fogfehérítési rendszerekre esett a választásunk, melyek a legmagasabb szintű igényeknek is maximálisan megfelelnek.

Sokan azt hiszik, hogy a fogkő-eltávolítás és polírozás egyben fogfehérítés is. Ez azonban nem így van. A professzionális dentálhigiéniai kezelés során megtisztítjuk a fog felszínét, eltávolítjuk a lerakódott fogkövet, lepedéket, ennek köszönhető, hogy a fog valóban tisztábbnak látszik az ultrahangos kezelés és polírozás után.
A fehérítés más, sokkal inkább „csupán” esztétikai célú beavatkozás, mint a káros fogkövet célba vevő depurálás. Fogpótló eljárások előtt, illetve fogszabályzó kezelés végén, a készülék lekerülése után sokszor kifejezetten ajánlott elvégezni.

Az eljárás előfeltételei

Van azonban, ami összeköti a két eljárást, például az, hogy mindkettő a dentálhigiénikusok feladatkörébe tartozik. És az is, hogy fogfehérítés nincs fogkő-eltávolítás nélkül! A fogfehérítés feltételei ugyanis nem merülnek ki abban, hogy egészséges legyen a fogsor és gyulladásmentes az íny. A fogazatnak lepedéktől és fogkőtől mentesnek, tisztának és sima felületűnek kell lennie, máskülönben a fehérítés hatástalan. Ezért az eljárást minden esetben professzionális szájhigiéniai kezelés és állapotfelmérés előzi meg.

A kezelés menete

Otthoni fogfehérítés

Lenyomatot veszünk a páciens fogsoráról, ami alapján a fogtechnikai laboratórium rövid időn belül elkészíti a személyre szabott műanyag sínt. Ebbe kell a speciális fehérítő zselét tölteni, majd a sínt a fogra felhelyezni. Ennek módját részletesen elmagyarázzuk, megmutatjuk. A sínt napi több órát kell viselni, ezért ideálisan éjszakára helyezi fel a páciens. A kezelés teljes időtartama egyénenként változik, függ a fehérítés kívánt mértékétől, a hatóanyag koncentrációjától; de jellemzően néhány nap után elindul a fehéredés, 7-10 nap után pedig általában már biztos a siker!

Az eljárás fájdalommentes, ritkán előfordul, hogy a fogak 1-2 napra érzékennyé válnak. Ebben az esetben szünetet tartva, a panasz elmúltával folytatható a kezelés.

A fehérítő gél ízesítése választható, de rendelőnkben ízmentes változat is elérhető.

Rendelői fehérítés

Az igazán gyors eredmény érdekében kifejlesztették a rendelőben alkalmazható fogfehérítő anyagokat. Ezeket kizárólag rendelői körülmények között, szakember alkalmazhatja! A magasabb hatóanyag koncentráció lehetővé teszi, hogy maximum két óra alatt több árnyalattal világosabbá tegyük a fogsort.
Az eljárás első lépéseként a szakember az íny és a környező szövetek izolálása és védelme érdekében ínyvédő anyagot visz fel az ínyre, majd a fogak felszínét bekeni a speciális fehérítő zselével. A kezelés így teljesen biztonságos és fájdalommentes, az egyetlen apró kényelmetlenség az lehet a páciens számára, hogy a beavatkozás alatt viszonylag mozdulatlanul kell ülnie. Az elért eredmény függ a kiindulási színtől és az elszíneződés okaitól. Bővebb tájékoztatásért kérje ki szakembereink tanácsát!

Hogyan működik?

Az alkalmazott fehérítő szerek oxidálják a fog pigmentsejtjeit, vagyis a fog belülről kifelé fehéredik. Ennek köszönhető az intenzív és tartós hatás is. Fontos megjegyeznünk, hogy bár látványban jelentős változást hoz a kezelés, de a fogak szerkezetében semmilyen visszafordíthatatlan változást nem idéz elő. Sem a fogbélt (pulpa) körbevevő dentin, sem a zománcréteg nem károsodik, még a kezelés rendszeres ismétlése esetén sem. Ugyanígy, az ínyre nézve is teljesen biztonságos. Ehhez persze az kell, hogy kizárólag szakember irányításával, a rendelőben biztosított minőségi anyagokkal vágjunk bele a folyamatba! Az interneten olvasott házi praktikák általában nem működnek, viszont árthatnak, a webáruházakban elérhető „csodaszereknek” pedig sokszor bizonytalan a származása, ismeretlen az összetétele; komoly károsodásokat okozhatnak.

Hogyan tehető az eredmény igazán tartóssá?

Az eljárás ideje alatt és utána még 72 órán át tartózkodni kell a színes vagy színezett ételek (színes gyümölcsök, cékla, paprikás ételek, curry, szójaszósz) és italok (tea, kávé, kóla, vörösbor, gyomorkeserűk) fogyasztásától. A legtöbb pékáru, rizs, krumpli, csirkemell, víz, tejtermékek, víz bátran fogyaszthatók. Kerülni kell a színezett fogkrém és szájöblítő, a sötét színű rúzs használatát.

A fogfehérítés eredménye éveken át megmarad, de ezt több tényező befolyásolhatja. Hamarabb színeződnek el a fogak, ha az étkezési és életmódbeli szokások (dohányzás, rendszeres kávézás stb.) nem változnak, és ha a páciens nem fordít kellő figyelmet a szájápolásra.

Kinek ajánlott?

 • Azoknak, akik nem elégedettek foguk színével, a jelenleginél ragyogóbb mosolyra vágynak.
 • Azoknak, akik fogpótló eljárás előtt állnak, mert a tömések, fogpótlások (korona, héj, híd stb.) színét szerencsésebb egy fehérítéssel javított fogsorhoz igazítani. 
 • Azoknak, akik fogszabályozó kezelésen estek át, mert a készülék viselése idején könnyebben elszíneződik a fog.

Kinek nem javasolt?

 • Azoknak, akiknek ínye gyulladt, sorvadt, fogazatukon kiterjedt szuvasodás van.
 • Azoknak, akik a fehérítés során használt bármely anyagra (hidrogén-peroxid, karbamid-peroxid, stb) allergiások.
 • Azoknak, akik melanomás megbetegedésben szenvednek.
 • Azoknak, akik túlzott fogérzékenységgel bírnak, fogazatuk kopott, mikrorepedésekkel tarkított. 
 • Azoknak a hölgyeknek, akik babát várnak vagy szoptatnak.
 • Azoknak, akik még nem töltötték be a 18-20. életévüket, mert a fogazat ekkor még jelentős változásokon mehet keresztül.

Bejelentkezem

Dekoráció Dekoráció