A saját fog nagy kincs, hiszen a természetnél még mindig nem alkotott senki jobbat. Ám kialakulhat olyan helyzet, amikor a fog eltávolítása feltétlenül szükséges. A nem tökéletesen vagy egyáltalán nem kezelhető fogak hosszú távon rengeteg kellemetlenséget, fájdalmat és egészségügyi gondot tudnak okozni.

Dióhéjban a kezelésről

 • A foghúzás minden esetben érzéstelenítés mellett történik; a hatékony fájdalomcsillapítóknak és a korszerű technológiáknak köszönhetően az eljárás gyors és fájdalommentes! A beavatkozást követő napokban enyhe fájdalom jelentkezhet.
 • A fogeltávolítás történhet konzervatív módon, fogókkal és emelőkkel, vagy sebészi úton, feltárásban.
 • Ideális esetben gyulladás-és fájdalommentessé tesszük a fogat és környezetét a húzás előtt, ehhez, ha szükséges, antibiotikum-kúrát írunk elő.
 • A beavatkozást követő időszakra vonatkozó instrukciókat minden esetben be kell tartani a gyors és komplikációmentes gyógyulás érdekében.

Mintha a fogát húznák… 

Amikor fogászati gondjaink vannak, a szerencse szó az egyik utolsó, ami eszünkbe jut, de ha belegondolunk, korunk embere roppant szerencsés még akkor is, ha foghúzásra kerül a sor. A fogorvoslás gyorsan fejlődik, és minden újítás fő célja a beavatkozás mértékének csökkentése, a fájdalom és a lehetséges komplikációk minimalizálása. A korszerű technológiáknak és hatékony fájdalomcsillapítóknak hála ma már a legkomplexebb beavatkozásokat is kíméletesen, fájdalommentesen és gyorsan végzik el a szakemberek, de lerövidül a gyógyulási idő és minimálisra csökken a kezelés utáni kellemetlenségek mértéke is.

Extrakció – fogeltávolítás

Legyen szó fogorvos által végzett „egyszerű” foghúzásról vagy szájsebész bevonásával történő feltárásos szájsebészeti műtétről, minden esetben a teljes fogat távolítjuk el, gyökerestől. Minden fog eltávolítása egyéni megoldást igényel, másképp húzzuk az alsó és a felső fogakat, a bölcsességfogakat, de az sem mindegy, hogy egy, kettő vagy három gyökérrel rögzül az állcsontban. A látható korona a teljes fog mindössze egyharmada, a fog nagyobb része a fogágyban van, így kijelenthetjük, hogy a foghúzás meglehetősen komoly beavatkozás.

Milyen esetekben elkerülhetetlen a fogeltávolítás? 

 • Ha a fogágy gyulladása átterjed a fog rögzítő elemeire (íny, fogmeder, gyökérhártya, cement), akár teljesen ép fogak is meglazulhatnak, elveszítve funkciójukat. Eltávolításukkal a további baktériumfertőzéseknek is elejét vesszük, hiszen a kórokozók a lötyögő fog mellett könnyen bejuthatnak a gyökérhez. 
 • Ha a kiterjedt szuvasodás oly mértékű károsodást eredményezett a fogban, hogy annak funkciója és morfológiája töméssel vagy protetikai módszerekkel (inlay, korona stb.) már nem állítható helyre.
 • Ha a páciens egészségügyi problémákkal (ízületi gyulladások, hajhullás, bőrelváltozások, szemproblémák, urológiai panaszok) küzd, hiszen ezeket okozhatja a gócként viselkedő szuvas fog vagy gyulladt íny. (Ez természetesen akkor bizonyítható, ha a sikeres fogászati kezelés után ezek a fennálló problémák megszűnnek.)
 • Ha a gyulladt, fájó fog gyökérkezelés után sem gyógyul, vagy a gyökérkezelés valamilyen ok (pl. kiszámíthatatlanul kanyargó gyökércsatornák) miatt nem kivitelezhető.
 • Előfordul, hogy fogszabályozás során jelentős torlódás fölszámolásához szükséges helyet biztosítani, ezért elkerülhetetlen akár egészséges fog(ak) kihúzása. Szerencsére a legújabb technológiák az esetek döntő többségében lehetővé teszik a foghúzás nélküli fogszabályozást.
 • Bizonyos fejlődési rendellenességek, például hyperodontia (számfeletti fogak megjelenése) esetén. 

Mennyi időt vesz igénybe a fog eltávolítása?

A foghúzásra is igaz, hogy nincs két egyforma eset. Az időtartam függ a fogak típusától, helyzetétől, illetve a csontozattól. A meglazult egy gyökerű fogakat pillanatok alatt ki lehet húzni, a többgyökerűek eltávolítása hosszabb ideig tart, 20-30 percet, ritkán, főleg bölcsességfogak esetében egy órát is igénybe vehet. 

Hogyan készülünk a foghúzásra?

Ha van rá mód, a beavatkozás előtt elvégezzük szájüreg egyéb szanálását, azaz a töméssel kezelhető szuvasodások, gyulladások felszámolását, a gyökérkezeléseket és a fogkő eltávolítását. Gyulladt fogak és íny esetében kevésbé hatnak az érzéstelenítő szerek, ezért többet kell adagolni belőlük.

Hogyan történik a foghúzás? 

A beavatkozás előtt panorámaröntgent készítünk az adott fogról és környezetéről. A foghúzást helyi érzéstelenítésben végezzük, az erre a célra szolgáló speciális eszközökkel, fogókkal, emelőkkel. A sebet steril gézzel tamponáljuk vagy varratokkal szűkítjük. A cél, hogy megakadályozzuk a fog helyén kialakuló véralvadék szétesését, mivel ez a vérrög a gyógyulás fontos tényezője: elzárja a sebet a szájüregtől, így védve azt a kórokozóktól. Amennyiben nem felszívódó fonalat alkalmazunk, a varratokat kb. 7-10 nap múlva távolítjuk el. A felszívódó varratok 1-2 hónap alatt tűnnek el a szájból.

Ha már túlvan rajta… Mit tegyen és mit ne tegyen foghúzás után?

A foghúzás után néhány dologra oda kell figyelni. Erről kezelőorvosa részletesen tájékoztatja. Az elhangzott instrukciókat minden esetben tartsa be, csak így várható gyors és szövődményektől mentes gyógyulás! 

 • A foghúzás vérzéssel jár, de ez néhány perc alatt elmúlik. A műtétet követő 24 órában még előfordulhat szivárgó vérzés, ami steril tamponra harapva hatékonyan csillapítható. Az elhúzódó erős vérzés nem normális és kezelésre szorul, ebben az esetben lépjen kapcsolatba rendelőnkkel!
 • Amíg tart az érzéstelenítő hatása, fennáll a veszély, hogy elharapja nyelvét vagy ajkát, ezért csak akkor egyen, ha teljesen elmúlt a zsibbadás. Inni ihat, óvatosan, de szívószálat ne használjon, mert a vákuumhatás miatt a vérrög széteshet!
 • A beavatkozás után pihenjen, ne végezzen megerőltető fizikai munkát, sporttevékenységet, és ne hajolgasson, mert beindulhat a vérzés és kilökődhet a véralvadék. 
 • Aludjon megemelt párnán, hogy elkerülje az arc duzzadását! A duzzanat, akárcsak az arc elszíneződése, néhány napon át teljesen normális reakció, jegeléssel csökkenthető a mértéke. A duzzanat miatti fájdalom következtében szájnyitási korlátozottság léphet fel, ami néhány nap alatt megszűnik.
 • A húzást követően azon a napon már ne egyen szilárd ételt, csak pépeset; de azt követően is néhány napig inkább a másik oldalon rágjon!
 • A beavatkozást követő 72 órában ne dohányozzon; ugyanígy kerülje az alkohol, a kávé és a tejes ételek/italok fogyasztását! Kerülje a forró, a fűszeres és az aprószemcsés ételeket, fűszereket. Ezek felsérthetik az érzékeny területet vagy belekerülhetnek a sebbe.
 • A sebben lévő véralvadékot semmilyen körülmények között ne szívogassa, illetve ne piszkálja se a nyelvével, se az ujjával! A húzás helyén keletkezett alvadékos vérrög elengedhetetlen a gyógyuláshoz!
 • Az első napon az eltávolított fog helyét ne tisztítsa kefével, és ne öblögessen, de a második naptól törekedjen a rendszeres, alapos, ám óvatosan végzett tisztításra.
 • Amennyiben kezelőorvosa antibiotikumot rendelt, azt a megadott ideig és mennyiségben szedje be!
 • Az esetleges utófájdalmakat fájdalomcsillapítóval enyhítheti!

A hiány pótlása

Foghúzás után az érintett terület nyálkahártyája néhány hét alatt tökéletesen begyógyul, de az új csontszövet kialakulásához akár fél év is szükséges. Ezért kell várni a húzás utáni implantátumbeültetéssel – kivéve az implantáció egyik csúcsát jelentő All-on-4 eljárás esetében!
Amint lehet, pótoltassuk az elvesztett fogat, ezzel elejét vehetjük a hiány hatására előbb-utóbb kialakuló kóros elváltozásoknak, melyek érintik az ínyt, a fogakat, de a csontállományt is.  

A bölcsességfog

Mi a közös a vakbélben és a bölcsességfogakban? Mindkettőt evolúciós maradványnak gondolják, amelyek, bár valaha létjogosultsággal bírtak, mára szerepüket vesztették.
Bölcsességfognak az emberi fogazatban a leghátsó, 3. nagyőrlő fogakat nevezzük. Előtörése a többi foghoz képest később, fiatal felnőttkorban következik be 18 és 25 éves kor között, talán innen ered elnevezése is.
A bölcsességfogak elhelyezkedése igen változatos és a fiziológiástól sokszor eltérő. Állhatnak előre- vagy hátrafelé dőlve, vízszintesen, fordított helyzetben, a fogívet követve vagy azon kívül. Gyakori, hogy nem, vagy csak részben törnek át az ínyen, és az is, hogy nincs számukra elegendő hely. Helyzetük pontos diagnosztizálása panorámaröntgennel történik. 

Miért okoznak gyakran fogászati problémát a bölcsességfogak? 

 • A részlegesen előtört (részben ínnyel fedett) fogak mellett bejuthatnak a baktériumok, a környező lágyrészek akut vagy krónikus gyulladását, tasakképződést okozva.
 • Mivel a szájban egészen mélyen hátul helyezkednek el, megfelelő tisztításuk nehezen kivitelezhető, így könnyen szuvasodnak, megbetegítik a fogágyat, ezzel pedig a szomszédos fogakat, de akár az egész szájüreget is károsíthatják.
 • Az elő nem tört bölcsességfog körül akár ciszta is kialakulhat. 

Bölcsességfog-eltávolítás

A bölcsességfogak eltávolítása történhet már fennálló panaszok esetén terápiás céllal, illetve megelőzésként végleges fogpótlások, implantáció előtt. Fogszabályozó kezelés során is dönthetnek az eltávolításuk mellett a szakemberek, hogy helyet nyerjenek a torlódott fogak szabályozásához. 

A bölcsességfog eltávolítása az esetek többségében szájsebészeti műtét keretében történik, bár a teljesen előtört bölcsességfogakat a hagyományos, konzervatív módon is ki tudjuk emelni. A beavatkozás előtti és utáni teendők megegyeznek a korábban már tárgyaltakkal.

Bejelentkezem

Dekoráció Dekoráció