Miért mondana le a felszabadult nevetésekről, könnyed beszélgetésekről? Az evés öröméről? A magabiztos fellépés adta sikerekről? Napjaink fogászati megoldásaival hiányos fogsora – legyen szó egy vagy több hiányról, fogatlanságról – könnyedén és teljes értékűen korrigálható!

Dióhéjban a kezelésről

 • Leggyakrabban az elégtelen szájhigiénia miatt kialakuló fogszuvasodás, fogínygyulladás, a teljes fogágy betegségei miatt veszíthetjük el fogainkat.
 • Akár egyetlen fog elvesztése is komoly következményekkel járhat, és nem csupán esztétikai szempontból; testi-lelki egészségünk, szociális életünk is csorbát szenved. Éppen ezért ne halogassuk a fogpótlást, mielőbb vágjunk bele!
 • A foghiány pótlásának leginnovatívabb módszere, az implantátumbeültetés esztétikus, stabil és tartós, akár végleges megoldást ad.
 • Néhány kizáró októl eltekintve gyakorlatilag bárki alkalmas, vagy alkalmassá tehető az eljárásra.
 • Az implantátum anyagát adó titán szövetbarát, fémallergia esetén is alkalmazható. A beültetést követően a műgyökér csontos rögzülése (osszeóintegráció) 95–97%-os sikerességgel megtörténik.
 • Az implantátum beültetése helyi érzéstelenítésben történik, fájdalommentesen.

A fogvesztés okai

Leggyakrabban a nem megfelelő szájhigiénia miatt kialakuló fogszuvasodás, fogínygyulladás, a fogágy betegségei miatt veszíthetjük el fogainkat. 

Foghiányhoz vezethet még:

 • helytelen táplálkozás (egyes tápanyagok, pl. a kálcium hiánya, a cukros és a savas hatású ételek túlzott fogyasztása)
 • trauma miatti fogkárosodás vagy fogvesztés
 • alulműködő immunrendszer
 • bizonyos betegségek, állapotok, mint a súlyos, kezeletlen cukorbetegség és a csontritkulás.

A fogvesztés következményei

Hajlamosak vagyunk legyinteni a foghiányra, különösen, ha az nem kiterjedt, illetve nem a mosolyzónában van. Rosszul tesszük. Akár egyetlen fog elvesztése is komoly következményekkel járhat, és ezek közül az esztétikai deficit csak egy, hiszen:  

 • a szomszédos fogak idővel elmozdulnak a hiány irányába, és ez negatívan érinti a teljes fogsort
 • romlik a rágásfunkció, így elvész az étkezés nyújtotta élvezet, emésztési zavarok, gyomorbajok jelentkezhetnek, tápanyaghiány alakulhat ki
 • az állkapocsban csontvesztés indul be; arcunk beesetté, ráncossá válik, emiatt idősebbnek látszunk korunknál
 • változik a hangszín és a hangképzés, beszédzavar léphet fel
 • hiányos fogsorral nem fogunk önfeledten nevetni, felszabadultan beszélgetni; visszahúzódóvá, zárkózottá, társaságkerülővé válunk. Az önbizalom megfogyatkozása, a frusztráltság kihat életünk minden területére, magánéletünkre éppúgy, mint a társadalomban betöltött szerepünkre, a munkánkra.

A megoldás

De ebbe nem kell (nem szabad) beletörődnünk! A fejlesztéseknek hála, a fogakra ma már hatványozottan érvényes, hogy ha elveszett, akkor sincs minden veszve! Számtalan fogpótló megoldás létezik, innovatív technológiák, korszerű anyagok állnak a szakemberek rendelkezésére, így a valódi fogakkal látványban, érzésben, funkcióban megegyező pótlások mindenki számára elérhetők. 
Az Azurdent kiemelt kezelései közé tartozik a foghiány pótlásának leginnovatívabb módszere, az implantátumbeültetés, ami 

 • a legesztétikusabb,
 • funkcionálisan a legkielégítőbb,
 • a legkényelmesebben viselhető,
 • a legtartósabb, akár végleges megoldást adja,
 • a meglévő ép fogak károsítása nélkül!

A fogászati implantáció megoldást jelent a szóló foghiánytól kezdve a hosszú sorközi vagy sorvégi hiányokon át a teljes fogatlanságra is.

Évente közel ezer ilyen eljárást végzünk, ami azt jelenti, hogy rengeteg embernek adtuk/adjuk vissza önbecsülését, állítjuk helyre testi és lelki egészségét. 

Mi a fogászati implantáció?

Az eljárás lényege, hogy az elvesztett fog helyére speciálisan kialakított, szövetbarát anyagból (tiszta ötvözetlen titán, amit hosszú évek óta sikeresen alkalmaznak a sebészet más területein, pl.: csípő- és térdprotézisek anyagaként) készült műgyökeret helyeznek az állcsontba. Különleges anyagi tulajdonságainak köszönhetően a csavar néhány hónap alatt szinte eggyé válik a csontszövettel (osszeóintegráció), így tökéletes szilárdsággal megtartja a ráhelyezett egy vagy több műfogat, teljes körhidat. A végleges fogpótlás a valódi fogakkal megegyező színű és formájú, természetes hatást és érzést kelt, stabil, tartós, rágóképessége pedig vetekszik az eredeti fogakéval. 

Az eljárás menete

(minden eset egyedi, ezért csak a legáltalánosabb módszert ismertetjük*): 

Konzultáció és állapotfelmérés

Az implantáció nagy figyelmet, gondos tervezést, precíz munkát és magas szintű szakmai hozzáértést igényel. A beavatkozás menete egyénenként eltérő, de minden esetben konzultációval és állapotfelméréssel kezdünk. A mindenre kiterjedő vizsgálat során panorámaröntgent és 3D CT-felvételt készítünk és felmérjük, hogy fogai, fogínye és csontszerkezete megfelelő állapotban van-e a beültetéséhez. A páciens anatómiai és egészségügyi jellemzői, életmódja, valamint elvárásai és lehetőségei ismeretében meghatározzuk a beültetendő implantátumok helyét és számát. Ezt kezelési tervben rögzítjük. 

Előkészítés

Ha a műtétet lehetővé tévő optimális állapot eléréséhez szükséges, egyéb kezelésekre irányítjuk a pácienst. Ilyenek például a fogkő-eltávolítás és fogtömés, a gyulladt íny parodontológiai kezelése.
A hagyományos eljárások egyik fő feltétele a megfelelő mennyiségű csontállomány. Ennek hiányában biokompatibilis csontpótló anyagok és speciális műtéti technika (sinus lift) alkalmazásával lehetőség van a csontmennyiség növelésére. Csontpótlás után kb. 6 hónap, foghúzás után 3-6 hónap gyógyulási időre van szükség, mielőtt beültethető az implantátum. 

Az implantátum beültetése

(zártan gyógyuló implantátum esetén*)

A beültetést steril körülmények között, helyi érzéstelenítésben, egyéni igény esetén altatásban végezzük. Az állkapocscsontba speciális fúróval készített furatba helyezzük az implantátum csavart, majd – zártan gyógyuló implantátum esetén – összevarrjuk az ínyt. A gyógyulás és az az implantátum szervülése ebben a zárt térben zajlik le. A beavatkozás után kontroll panorámaröntgen-felvételt készítünk. Egy implantátum beültetése 15-30 percet vesz igénybe, és nem kellemetlenebb, mint egy sima foghúzás.
Az implantátum megfelelő stabilitása esetén már az implantátum behelyezésekor behelyezhetjük a gyógyulási (ínyformázó) csavart, sőt bizonyos esetekben ideiglenes koronát is készíthetünk rá, ezekben az esetekben a műgyökér nyitottan gyógyul.

Gyógyulás

Egyéni jellemzőktől és a beültetés helyétől függően a gyógyulási folyamat 3-6 hónapig tart, ez idő alatt zajlik az osszeóintegráció. A páciens erre az időre ideiglenes pótlást kap. 

Felszabadítás és fogínyformálás

(zártan gyógyuló implantátum esetén*)

Helyi érzéstelenítés mellett apró vágást ejtve felszabadítjuk az implantátum fejét, és gyógyulási csavart helyezünk rá, ami lehetővé teszi, hogy az íny elnyerje ideális formáját. Lenyomatot veszünk, amely alapján a fogtechnikai laborban elkészül a végleges fogpótlás. A páciens egyéni igényei és adottságai alapján készíthető fix vagy implantátumon nyugvó kivehető pótlás.
Nyitottan gyógyuló csavar esetén újabb feltárásra már nincsen szükség. 

A fogpótlás szájba helyezése

A felépítményhez hozzáillesztjük a végleges pótlást, ami esettől függően szóló korona, híd, teljes fogsor, részleges fogsor. A pótlások anyaga is többféle lehet, fém alapú és fémmentes; az egyik legkorszerűbb a rendelőnkben rendszeresen alkalmazott fémmentes, biokompatibilis, magas esztétikai igényeket kielégítő és rendkívül erős cirkónium. Az elkészült végleges fogművet a páciens úgy használhatja és terhelheti, mint saját fogait. 

A sikeres implantátumbeültetés feltételei

Az implantátum csontos rögzülése 95–97%-os sikerességgel megtörténik, ha a páciens optimális anatómiai adottságokkal bír, szájhigiéniája megfelelő, általános egészségi állapota kielégítő. Az eljárásnál felső korhatár nincs, 18 évesnél fiatalabb pácienseknél viszont nem alkalmazzuk, mert akkor még növekedésben van az állkapocs. Alaposan és szakszerűen előkészített és kivitelezett eljárás és az orvos utasításait betartó páciens esetén nem kell komplikációtól, például az implantátum kilökődésétől tartani!

Csonthiány esetén

Ha a csontállomány mennyisége és/vagy minősége nem megfelelő, fölmerül a biokompatibilis anyagok és speciális műtéti technikák alkalmazásával végzett csontpótlás (sinus lift) lehetősége, ami után kb. 6 hónappal beültethető az implantátum. Létezik olyan eljárás, amellyel esetenként csontpótlás nélkül, az esetleges húzások után azonnali implantációra is lehetőség van, ez a rendelőnkben is rendszeresen alkalmazott All-on-4.

A műtétet követő teendők

 • Mivel az érzéstelenítő miatt a páciens nem érzi, ha ráharap a nyelvére, ezért addig nem ehet, amíg tart a szer zsibbasztó hatása.
 • Beavatkozás után megduzzadhat az arc, a fog környéke. A duzzanatot érdemes jégzselével jegelni, az esetleg jelentkező fájdalomra fájdalomcsillapító gyógyszert bevenni.
 • A seb ideális gyógyulása érdekében a tejes élelmiszerek fogyasztása és a dohányzás is kerülendő néhány napig!
 • A műtétet követő naptól kifejezetten érdemes valamilyen szájöblögető oldatot használni, az implantátumot és annak környezetét naponta óvatosan, de alaposan tisztítani.
 • A műtétet követően néhány napig kerülni kell a komoly fizikai megterhelést.
 • A gyógyulás gyors, sokan már másnap visszatérnek megszokott életvitelükhöz, ám az egyéni reakciók eltérhetnek.  

Hosszú távú teendők

A sikeres implantátum beültetések aránya 95% fölött van. Az általunk használt Nobel implantátum anyagára életre szóló garanciát, az Alpha Bio implantátum anyagára 10 év garanciát vállal a gyártó.

Nem az anyagkárosodás, hanem a műgyökér esetleges kilökődése jelent kockázatot. Ahhoz, hogy az implantátum egy életen át tartson, a kezelés befejezése után is elengedhetetlen a páciens együttműködése.
Szükséges a folyamatos utógondozás és a rendszeres, félévente elvégzett kontrollvizsgálat, amikor az implantátum és a fogpótlás állapotát ellenőrizzük. Ha a páciens bármilyen elváltozást, rendellenességet észlel, azonnal jelentkeznie kell kezelőorvosánál.
A fogpótlások nem szuvasodnak, de lepedék és fogkő ugyanúgy megtelepszik rajtuk, mint az eredeti fogakon; ezért a dentálhigiénikus által végzett professzionális fogkőeltávolítást és fogtisztítást minimum hathavonta szükséges elvégeztetni.
Ezeken felül természetesen az implantátum esetében is érvényes a mindennapi otthoni szájhigiéniás szabályok betartása.

Ellenjavallatok

Kontraindikálttá teheti az eljárást:

 • aktív ínybetegség
 • rossz általános egészségi állapot
 • általános sebészeti ellenjavallatok (a várandósság is)
 • csontanyagcsere-zavarok, súlyos csontritkulás, az arra alkalmazott biszfoszfonát kezelés
 • rosszindulatú daganatos betegségek, egyéb immunhiányos állapotok
 • bizonyos betegségek, állapotok (kezeletlen súlyos cukorbetegség, súlyos vérzékenység, komoly szív- és érrendszeri probléma)
 • alkohol-, drog- vagy gyógyszerfüggőség
 • elhanyagolt szájhigiéné
 • növekedésben lévő állcsont (általánosan 18 éves korig).

Figyelem! Rendelőnkben kizárólag csúcsminőségű implantátum rendszerekkel – például a széleskörű alkalmazhatósága miatt roppant népszerű Alpha-Bio implantátumcsalád – dolgozunk, amelyek megfelelő múlttal bírnak. Így lehetünk biztosak abban, hogy szükség esetén akár évekkel később is hozzá tudunk nyúlni, új felépítményt hozzárendelni. A beavatkozás végén az implantátum adatait tartalmazó adatlapot állítunk ki, hiszen, ha újabb beavatkozásra van szükség, csak a beültetett implantátum típusának ismeretében tudnak akár a mi szakembereink, akár más rendelő fogorvosai hatékonyan segíteni.

Bejelentkezem

Dekoráció Dekoráció