Hogy miért fontos rendszeresen, félévente, évente felkeresni fogorvosunkat? Azért, hogy még időben felfedezzük a beindult kóros elváltozásokat, amikor azok még visszafordíthatók, de legalábbis könnyen kezelhetők.

Dióhéjban a kezelésről

 • Rendszeresen, évente, még inkább félévente ellenőriztesse fogait, hogy azelőtt fény derüljön a kóros folyamatokra, mielőtt komolyabban károsítanák az érintett fogat, esetleg annak környezetét. Az időben felfedezett szuvasodást még minimális beavatkozással meg tudjuk állítani.
 • A szuvasodás tünetei közé tartoznak a fogérzékenység, fájdalom, kellemetlen szájszag, elszíneződés a fog felszínén; de a kóros folyamatok sokszor tünetmentesen zajlanak – legalábbis egy darabig.
 • A szuvasodást okozó baktériumokat megfelelő szájápolással és helyesen megválasztott étrenddel tarthatjuk kordában.
 • A szuvas fog kezelésére napjainkban számos módszer létezik, melyek nem csak a fog alaki és funkcionális helyreállítását célozzák meg, de szem előtt tartják az esztétikai szempontokat is.
 • Valljuk, hogy a teljes értékű fogsor nem csak egészséges, de szép is, ezért rendelőnkben kizárólag a legkorszerűbb anyagokat és technológiákat alkalmazzuk, amelyekkel tartós és esztétikus eredményt érünk el.

A fogszuvasodás egy lassan, sokszor „némán” előrehaladó folyamat, amit, ha időben elcsípjük, egy „egyszerű” töméssel megállíthatunk. Ahogy egyre mélyebb rétegeket érint a kóros elváltozás, úgy van szükség mind komolyabb beavatkozásokra, betétek, koronák alkalmazására, a fog gyökérkezelésére, végső esetben eltávolítására.

De miért lyukad ki a fog?

Ha nem fordítunk kellő figyelmet a szájhigiéniára, és nem távolítjuk el az ételmaradékokat, egyéb szennyeződéseket, a fogfelszínen ragacsos lerakódás képződik. Ez a lepedék ideális táptalaja a baktériumoknak, amelyek bizonyos szénhidrátok lebontásakor melléktermékként savakat termelnek. Ezek a savak roncsolják a fogzománcot, majd a felszínről a mélybe jutva a dentin rétegeit is elkezdik lebontani, végül eljutnak a fogbélig.

Hogyan vehetjük elejét a szuvasodásnak?

Igen egyszerűen: megfelelő szájhigiénia fenntartásával, amibe a jó technikával kivitelezett alapos és rendszeres fogmosáson túl fogköztisztító eszközök és szájvíz, esetleg szájzuhany használata is beletartozik. A szuvasodás járhat kellemetlen tünetekkel (érzékenység, fájdalom, szájszag, elszíneződés), de sokszor, főleg az elején tünetmentesen zajlik, ezért a megelőzés másik fontos feltétele a rendszeres, félévente, évente elvégzett fogorvosi kontrollvizsgálat.

Mi van, ha már megtörtént a baj?

Bizonyos fázisáig teljes mértékben orvosolható az elváltozás, megakadályozható a fog további romlása, visszaállítható eredeti morfológiája, funkcionalitása és esztétikai állapota. Fogtöméskor először a fog sérült, szuvas szöveteit (vagy töméscsere esetén a régi, esztétikailag és funkciójában már nem megfelelő amalgámtömést) fúrással eltávolítjuk. A visszamaradt üreg mérete határozza meg, hogy fogtöméssel vagy lenyomat alapján készülő betéttel (inlay vagy onlay), esetleg korona alkalmazásával pótoljuk-e az eltávolított részeket.

Napjainkban a páciensek már nem érik be a puszta „kárelhárítással”, hanem esztétikai igényekkel is fellépnek: szép, természetes hatású végeredményre számítanak. Mindezt esztétikus tömések, betétek, illetve koronák készítésével érhetjük el.

Esztétikus tömések

A legmodernebb fejlesztésű anyagok közé tartozik a kompozit, ami kerámia és műgyanta keveréke.

Az esztétikus fogtömések előnyei:

 • Nem egyszerűen fehér színűek, hanem több színből kerülnek kikeverésre, így minden fogszínhez, árnyalathoz megtalálható az ideális megoldás.
 • Egyenletes sima felszínt adnak, melynek eredményeképpen a tömés „láthatatlan” lesz.
 • Esztétikájuk miatt a frontfogakon is alkalmazhatóak.
 • Megfelelő keménységgel bírnak, így időtálló és mérettartó fogtöméseket készíthetünk belőlük.
 • UV-fényre azonnal kötnek, így a beavatkozás után nem kell órákat várni az evéssel.

Inlay (fogbetét)

Nagyobb foganyagveszteség esetén más módszert kell alkalmaznunk az üreg kitöltésére. Főleg rágófogak esetén alkalmazzuk a tartós és esztétikus inlayt. Ebben az esetben a sérült fogrészek eltávolítása után keletkezett üregről lenyomatot veszünk, ami alapján a fogtechnikai labor néhány napon belül elkészíti a fogbetétet. Ezt a fogorvos speciális ragasztóval rögzíti a fogban. Az inlay elkészültéig a páciens ideiglenes tömést visel.

Az inlay (fogbetét) jellemzői:

 • Ez a technika tökéletes megoldást ad a nagyobb mértékben szuvasodott fog újraépítésére és hosszú távú megőrzésére.
 • Nagyobb üregek kitöltésére is alkalmas, tökéletesen pótolja a hiányzó fogszövetet, helyreállítja a fog anatómiai formáját, rágóképességét, funkcióját. Magas esztétikája miatt a látható oldalzónában is kitűnő megoldás.
 • Az így kezelt fog hosszú távon megtartható.
 • A betét anyagától függően számtalan típus létezik, így a felmerülő valamennyi funkcionális és esztétikai igényt ki tudjuk velük elégíteni, miközben a páciens anyagi lehetőségeit is szem előtt tarthatjuk.
 • Az inlay készülhet kemény műanyagból, nemesfémből, kerámiából. Ez utóbbi – színe és áttetszősége miatt – gyönyörű végeredményt biztosít.
 • Az esztétikus betétek alkalmazásával élethűen utánozható bármely fog színárnyalata, egyéni színezettsége, így a páciens mosolya természetes, harmonikus marad.
 • Színe, formája is személyre szabott. Nem színeződik el, hosszú távon sem.
 • Az inlay tökéletesen alkalmas a régi, nagy kiterjedésű amalgámtömés helyettesítésére, gyökérkezelt fogak fedésére, esztétikai hibákkal bíró fogak helyreállítására.

Onlay

Még nagyobb hiányok esetén, amikor már az inlay sem elegendő a fog struktúrájának helyreállítására, onlayt alkalmazunk: a szintén ragasztással rögzített betét, az inlayjel ellentétben, a teljes rágófelszínt beborítja. Tulajdonságai az inlyhez hasonlóak. 

Van egy optimális határ, hogy meddig készülhet tömés, illetve betét a fogba; azon túl esztétikus koronával (pl. cirkónium) fedjük a sérült, károsodott fogat.

Bejelentkezem

Dekoráció Dekoráció