A fogkefe egy remek fogápolási eszköz, és fontos, hogy naponta legalább kétszer Ön is forgassa. Még jobb, ha mellette fogköztisztító eszközöket, szájvizet, esetleg szájzuhanyt is használ. Ám sajnos még így sem lehet minden lerakódást és elszíneződést eltávolítani a fogakról.

Dióhéjban a kezelésről

 • A fogkő a lerakódott, majd kikristályosodott, elmeszesedett szennyeződés és ételmaradék a fogakon.
 • A plakk és a fogkő nem csak a saját fogakon telepszik meg, de a fogpótlások, protézisek felszínén is.
 • A fogkő nem csupán esztétikai probléma, komoly egészségügyi kockázatokat is rejt magában.
 • A fogkő kialakulása lassítható, mértéke csökkenthető a megfelelő szájápolással, de eltávolítása otthoni körülmények között nem lehetséges. Ezért érdemes évente kétszer felkeresni a dentálhigiénikust, aki professzionális eszközökkel száll szembe a fogkővel.
 • A professzionális dentálhigiéniai kezelés kb. egy óra időtartamú, összetett, több lépésből álló kezelés.
 • A kezelés legtöbbször fájdalommentes, de igény esetén helyi érzéstelenítésben is végezhető.
 • Az eljárás a fogakra és az ínyre, az egészségre nézve teljesen biztonságos.
 • A beavatkozás eredményeként a lehelet újra üdévé válik, a szájüreg felfrissül; a lepedéken és fogkövön túl az azokon megtelepedett baktériumoktól is megszabadulunk, így megszűnik az általuk generált ínyirritáció, ínygyulladás, megelőzhető a fogszuvasodás; mindezzel a fogvesztést lehetőségét is visszaszorítjuk. A kezelt szájüreg tisztántartása egyszerűbbé válik; a gyulladástól mentesített íny visszanyeri rózsaszínes színét és egészségét; az elszíneződésektől, fogkőtől megszabadított fogak fehérebbnek tűnnek; összességében a mosoly, az egész arc megszépül.

Mi a fogkő és hogyan képződik?

Az el nem távolított szennyeződésekből a fog felszínén baktériumokkal teli ragacsos lerakódás (dentális plakk) képződik, ami a nyálban lévő ásványi anyagok hatására idővel megszilárdul, elmeszesedik; így keletkezik a sárgás, esetleg barnás színű fogkő. A fogkő az íny fölött és alatt egyaránt kialakulhat. A fogpótlások, protézisek felszínén ugyanúgy megtelepszik, mint a saját fogon!

Miért gond a fogkő jelenléte?

A fogkő esztétikai szempontból is problémás, ez és a kellemetlenné vált lehelet akár szociális életünkre is hatással lehet. De az egészségünkre is veszélyt jelent: egyrészt érdes, kemény felületével irritálja a vele érintkező ínyt, másrészt a lepedékben és a fogkőben elszaporodó baktériumok és azok toxinjai is gyulladást váltanak ki a nyálkahártyában. Ha krónikussá válik, a fertőzés átterjed a mélyebb szövetekre, a teljes fogágy gyulladását, később csontpusztulást okoz, ami a fogak meglazulásához, elvesztéséhez vezet.
És nem csak a szájüreg látja kárát, hiszen a toxinok jelenléte az egész szervezetre kihat, mérgezi azt. Az ily módon leterhelt immunrendszer nem képes maradéktalanul ellátni funkcióját, így kellemetlen tüneteket, panaszokat is tapasztalhatunk, mint a hajhullás, ízületi fájdalmak, bőrproblémák. Kevéssé köztudott, de az elégtelen szájápolás eredményeként súlyos, akár végzetes betegségek is elérhetnek bennünket, például a rettegett Alzheimer-kór vagy a fejlett világ első számú gyilkosai közé tartozó szív- és érrendszeri betegségek.

Fogkő jelenlétére utaló jelek:

 • kellemetlen szájszag, rossz szájíz
 • sötétvörös, duzzadt, fájdalmas íny
 • fogmosáskor, étkezéskor, később már spontán kialakuló ínyvérzés
 • sárgás, barnás elszíneződések, lerakódások a fogfelszínen.

A megoldás

Jogos a kérdés, hogy ha az otthoni szájápolás nem elegendő, akkor mégis, hogyan harcolhatunk a fogkő ellen?

A válasz egyszerű: rendelői körülmények között végzett professzionális dentálhigiéniai kezeléssel!

Csak az mondhatja el magáról, hogy mindent megtesz fogai és az ínye, végső soron az általános egészségi állapota érdekében, aki évente kétszer felkeresi dentálhigiénikusát egy professzionális fogtisztításra, fogkő-eltávolításra!

Szerezze vissza velünk a tiszta, ragyogó fogsort, egészséges ínyt, az üde leheletet és friss szájízt, szerezze vissza velünk a magabiztos mosolyt!

Miből áll a dentálhigiéniai kezelés?

Fogászatunkon a dentálhigiéniai kezelésbe beletartozik

 1. az állapotfelmérés,
 2. a fogkő és az elszíneződések ultrahanggal történő eltávolítása (depurálás),
 3. a kézi műszeres fogkő-eltávolítás,
 4. a homokfúvásos fogtisztítás,
 5. a manuális polírozás,
 6. szükség esetén a nyálkahártya, valamint az ínytasak gyulladásának kezelése,
 7. valamint a személyre szabott szakmai tanácsadás a megfelelő szájápolási rutin kialakítása érdekében.

A kezelés hossza kb. 1 óra, ez természetesen függ a fogkő mennyiségétől.

Milyen eredményt ad?

A beavatkozással megteremtjük a tökéletes szájhigiénia alapjait, hiszen a tiszta, sima fogfelszín otthoni ápolása is egyszerűbb. Az eredményként kapott egyenletes felszínen a baktériumok, a lepedék is nehezebben tapad meg újra.

Jár-e fájdalommal?

Rendelőnkben kiemelt hangsúlyt helyezünk pácienseink jóllétére és elégedettségére, így elsődleges szempontunk a fájdalom- és szorongásmentes ellátás. A fogkő-eltávolítás előtt a fogínyre kellemes ízű, érzéstelenítő-zsibbasztó hatású zselét helyezhetünk. Bár a kezelés általában nem jár fájdalommal, ily módon az érzékeny íny és fogak okozta legkisebb kellemetlenség is kiküszöbölhető! Nagyfokú fognyaki érzékenység esetén helyi érzéstelenítést is alkalmazhatunk.
Olykor megesik, hogy a kezelést követő néhány napban az íny kissé érzékeny, duzzadt lehet, különösen, ha a kezelés idején gyulladt állapotban volt. A fogakban is előfordulhat a mélytisztítás miatt jelentkező érzékenység, ami szintén átmeneti. A tünetek fennállása alatt érdemes kifejezetten érzékeny fogakra való fogkrémet és puha sörtéjű fogkefét használni, kerülni a szélsőségesen hideg vagy meleg ételek és italok fogyasztását!

Okozhat-e az eljárás bármilyen károsodást a fogakban, az ínyben?

Nem. Elsőre talán ijesztően hangzik, hogy a depurátor készülék apró ultrahanglökésekkel „robbantja le” a fogínyhatár alatti és feletti részeken egyaránt megtalálható kemény fogkövet, és választja le a fogak felszínére tapadt dentális plakkot. De higgyék el, a speciális frekvenciájú ultrahang csak a fogkőre veszélyes, a fogzománcra nem!
Ugyanez igaz a manuális fogkő-eltávolításhoz alkalmazott scalerre. Az éles penge speciális fémből készül, ami keményebb, mint a fogkő, ám puhább, mint a fogzománc, így abban nem tesz kárt.
A homokfúvásos lépésnél alkalmazott speciális polírozópor elbánik a baktériumokkal és a legapróbb fogkövekkel is, de a fogzománccal, ínnyel kíméletes. Mivel biokompatibilis, ezért a kezelés még a por lenyelése esetén is biztonságos, mellékhatások, allergiás reakciók jelentkezésétől nem kell tartani. Ennél a fázisnál védőszemüveget adunk a páciensre, de ennek is pusztán kényelmi okai vannak.

A hosszan tartó eredmény feltételei:

A fogkő képződésének ütemét több tényező befolyásolja.
Sokan öröklötten hozzák azt a baktériumflórát, ami jobban hajlamosít a fogkövesedésre. Függ a fogtisztítás, szájápolás módszerétől és gyakoriságától, az életmódtól, egyéni rossz szokásoktól (nem megfelelő táplálkozás, elégtelen rágás, gyakori nassolás, aminek eredményeként a nyál folyamatosan viszkózus és nem tudja ellátni eredeti tisztító funkcióját). De generálja képződését a szabálytalan, torlódott fogsor, a rossz fogtömés vagy a rosszul illeszkedő korona is, hiszen ezek alapos tisztítása jóval nehezebb, mint a szabályos fogazaté. Az egyéni sajátosságok figyelembevételével félévente (ha szükséges, akár gyakrabban) jöjjön el hozzánk egy professzionális dentálhigiéniai beavatkozásra!

Kinek ajánlott?

Mindenkinek. És ezen belül vannak, akiknek még inkább. Komoly szájsebészeti beavatkozás előtt kiemelten fontos a fogak professzionális szintű megtisztítása: a foghúzás, implantátumbeültetés megterheli a szervezetet, de ha baktériumok hemzsegnek a szájban, akkor kifejezetten kockázatosak az ilyen jellegű, nyílt sebbel járó eljárások. Ajánlott a kezelés fogszabályozás után, és kötelező a professzionális fogfehérítés előtt. 

Kinek nem ajánlott?

Kevés a kontraindikáció, de például pacemakerrel élő pácienseinknél az ultrahangos depurálás nem alkalmazható.

Bejelentkezem

Dekoráció Dekoráció