Talán nincs is olyan ember, akinek ne szorulna össze legalább picit a gyomra egy fogászati vizit napjának reggelén! Még ha csak a legkisebb beavatkozásra megyünk is, nem könnyű nekiindulni; sokunk fejében fut át a gondolat, ahogyan kilépünk lakásunk ajtaján: „Bárcsak átaludhatnám az egészet!”
Nos, a jó hírünk az, hogy velünk megteheti!

Dióhéjban a kezelésről

 • Fogászatunkon az altatás minden formáját gyakorlott aneszteziológus szakorvos végzi, aki a kezelés teljes időtartama alatt jelen van.
 • Az altatásban végzett beavatkozásra csak labor-, EKG- és mellkasi röntgen-lelet kiértékelése után kerül sor, amennyiben az eredmények alapján az altatóorvos altathatónak ítéli a pácienst.
 • A beavatkozás napján fennálló bármilyen betegség (nátha, influenza, láz) a kezelés elhalasztását vonja maga után.
 • Az altatás előtt hat órával már ne egyen és igyon (vizet sem!)
 • A beavatkozás után teljesen éber állapotban bocsájtjuk el, és akkor is kizárólag kísérővel. Arra kérjük, gondoskodjon arról, hogy legyen, aki az orvossal előzetesen megbeszélt időpontban Önért jön és elkíséri. Kísérő hiányában nővérszolgálatot szervezünk Önnek.
 • Teljes altatás után nem lehet egyedül maradni éjszakára, kísérő vagy nővérszolgálat kell, hogy felügyelje a pácienst!
 • Az altatásos kezelés után aznap már ne vezessen és ne végezzen fizikai munkát.

Az altatásos fogászati ellátás létjogosultsága

 • A fogorvostól való félelme miatt évek óta halogatja a szükséges fogorvosi kezeléseket, így fogai egyre rosszabb állapotban vannak? Vagy elmegy ugyan, de a rendelőben töltött idő minden pillanatát szorongva, rettegésben éli meg, esetleg olyan bénító félelemben, ami már az orvossal való együttműködését veszélyezteti?
 • Tart a kezelés esetleges kellemetlenségeitől?
 • Érzékeny a helyi érzéstelenítéshez használt szerekre?
 • Súlyos hányinger tör Önre, ha a szájába nyúlnak?
 • Összetett, több fogat érintő szájsebészeti beavatkozás vár Önre, ami során akár több órán át nyitva kellene tartania a száját? Esetleg rövid, de fájdalmasnak ígérkező kezelés előtt áll?

Az altatásnak, mint minden orvosi beavatkozásnak, lehetnek kockázatai (például az alkalmazott gyógyszerekkel szembeni túlérzékenységi reakció). Ha lehetséges, inkább a hagyományos érzéstelenítés mellett kezeltessük fogainkat!
Ám ha az a tét, hogy vagy altatásban kezelünk valakit, akinek fogorvosi ellátásra van szüksége, vagy sehogy, akkor nem kérdés, mire szavazunk!
Ezért teremtettünk fogászatunkon lehetőséget arra, hogy bizonyos beavatkozásokat éber szedációban vagy akár mélyaltatásban végezhetünk.

Az altatásos fogászati ellátást megelőző lépések

Az előzetes konzultáció során szakorvosunk részletes tájékoztatást ad a lehetőségekről, a feltételekről, valamint a kontraindikációkról. Megbeszéljük, hogy az adott esetben az altatás mely formája a legideálisabb. Részletes listát adunk azokról a vizsgálatokról, melyek a beavatkozás előtt szükségesek, például labor, EKG, mellkasi röntgen. Kizárólag az előzetes vizsgálati eredmények kiértékelését követően kerülhet sor altatásra!

A jelenlegi helyzetben altatásos beavatkozásra érkező pácienseinknek rendelkezniük kell egy ötnaposnál nem régebbi negatív PCR teszttel is!

Az altatás minden formáját gyakorlott aneszteziológus szakorvos végzi, aki a fogászati kezelés teljes időtartama alatt jelen van és felügyeli a kezelt személy állapotát. A fogászatunkon alkalmazott módszerek, a korszerű altatógépünk, a szervezet működését figyelemmel kísérő monitorok és a hatékony újgenerációs gyógyszerek is mind azt a célt szolgálják, hogy a páciens a lehető legnagyobb biztonságban legyen.

A kitűzött napon a páciensnél fennálló bármilyen akut betegség (megfázás, influenza, hőemelkedés, lázas állapot) az altatás, így a kezelés elhalasztását teszi szükségessé.

A kezelés előtt hat órával már nem lehet enni és inni, még vizet sem.

Az altatásos fogászati ellátást követő lépések

A műtétet követően a pácienst a fogorvosi székben pihenve várhatja az éberség visszatértét. Az aneszteziológus orvos a teljes ébredési fázist felügyeli. Ébredés után, kontrollvizsgálatot követően kizárólag kísérővel lehet távozni. Bármilyen gép kezelése, illetve gépjármű vezetése tilos a beavatkozás napján, ahogyan a fizikai megerőltetés is kerülendő!

Az altatásban végzett fogászati ellátás előnyei

Az altatás bármely formája gyors, nyugodt, fájdalom- és félelemmentes kezelést tesz lehetővé. Az orvos a páciens megnyugtatása helyett a munkájára koncentrálhat és hosszadalmas, komplex kezeléseket is akár egy ülésben elvégezhet. A páciens pedig a legösszetettebb beavatkozást is lelki és/vagy fizikai megterhelés, trauma nélkül vészeli át.

Fontos!

Az altatásban végzett fogászati kezelés ideje korlátozott, ez idő alatt végezzük el, fontossági sorrend és logikai megfontolások alapján priorizálva, a beavatkozásokat. A kimaradt lépéseket egy következő alkalommal, akár újabb altatás keretében bonyolítjuk le.

Azokat az eljárásokat, amelyekhez feltétlenül szükséges a páciens együttműködése (például a harapás beállítása), nem tudjuk altatásban végezni. 

Mi mit jelent?

Éber szedáció

Az éber szedáció során a páciens együttműködésre alkalmas, képes az utasítások megértésére és végrehajtására, ám a kábult állapotnak köszönhetően a feszültség és a félelem megszűnik, a kezelést a ténylegesnél jóval rövidebbnek éli meg, nem marad rossz emléke. Éber szedációt intravénásan adagolt nyugtató és fájdalomcsillapító hatású szerekkel érünk el. A páciens a kezelés végén perceken belül visszanyeri tudatát.

Mélyaltatás

Az egész testre kiterjedő általános érzéstelenítést mindenki ismeri, aki már átesett kórházi műtéten. Az aneszteziológus a kialakított vénakanülön keresztül altató és nyugtató szereket, fájdalomcsillapítókat adagol. Miután a páciens öntudatlan állapotba került, a szakorvos lélegeztető csövet helyez a légcsövébe, ezen keresztül folyik az oxigénellátás. A kezelés végeztével az intubáló tubust eltávolítjuk, majd a páciens rövidesen felébred.

Bejelentkezem

Dekoráció Dekoráció